De afgelopen jaren heb ik mij vooral bezig gehouden met het bedenken en ontwerpen van digitale producten (veelal webapplicaties). Ik ben echter opgeleid als Industrieel Ontwerper en de liefde voor goed vormgegeven fysieke producten is nooit weggeweest. 15 jaar geleden al, was het mijn wens om ooit een iconische lamp te ontwerpen en op de markt te brengen.

Als consument geniet ik dagelijks van de ontwerpen van o.a. Iitala (Klaus Haapaniemi, Ronan en Erwan Bouroullec), Alessi (Philippe Starck) en MOOOI (Marcel Wanders). Hoe verschillend deze ontwerpers ook zijn, ze hebben als overeenkomst dat ze naar mijn idee sieraden voor het huis ontwerpen. Producten die weliswaar functioneel zijn, maar waarvan de schoonheid en vorm niet enkel door de functie worden bepaald. (In het geval van de citruspers van Starck is het overigens zo dat deze lijkt te zijn ontworpen vanuit een form follows function filosofie. In de praktijk functioneert het ding eigenlijk niet, maar is het wel een prachtig object.)

Ik zie mijn Goed Leven visie terug bij deze ontwerpers. Met aandacht, vanuit een romantische visie ontworpen producten, gemaakt om van te genieten. Bronnen van inspiratie.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Wat begon als een hobbyproject, begint steeds serieuzere vormen aan te nemen: de lamp is in wording! Of hij iconisch is, is aan anderen om te beslissen ;-). Maar het ontwerp is er en een eerste prototype is in een vergevorderd stadium. De lamp inspireerde tot meer en ik loop dan ook over van de ideeën wat resulteert in een huis vol prachtige prototypes. Het verbaast me hoe eenvoudig ik weer kon schakelen naar het fysieke product en hoe snel de goede ideeën elkaar opvolgden. Maar… helaas is het nog te vroeg om ze in volle glorie te delen. (Schrikbeeld: “Binnenkort verkrijgbaar in een Chinese webshop”)

Dat neemt niet weg dat ik deze hervonden passie erg graag nu al deel. Ook op het gebied van fysiek productontwerp denk ik graag mee!

Ik werk ernaar toe om snel meer te kunnen laten zien. Keep you posted!

Wietse Zeedijk